KuChNiA

Ciekawostki

TAJEMNICZA MOC OWOCÓW

TAJEMNICZA MOC OWOCÓW

 

  Oprócz tego, że owoce są smaczne i cieszą nasze oczy mają wiele innych zalet. Możemy je jeść na surowo i nie wymagają od nas długiego czasu przygotowania. Wystarczy je tylko umyć. Owoce dostarczają nam największych ilości błonnika oraz witaminy C. Owocom, podobnie jak warzywom przypisuje się właściwości lecznicze, pomagające zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka czy choroby układu krwionośnego. Mają one również silne działanie jako naturalne przeciwutleniacze. Oprócz tych właściwości, ułatwiają trawienie, przyspieszają przemianę materii i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Regulują również pracę jelit i łagodzą zaparcia.

  Jeśli mamy problemy z tarczycą, w naszej diecie powinny na stałe zagościć czereśnie. Są bogate w jod, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Owoce te zawierają też spore ilości witamin A, C i z grupy B, a także flawonoidy. Czereśnie neutralizują działanie wolnych rodników.

  Truskawki są natomiast świetnym źródłem witamin C i A oraz witamin z grupy B. Zawierają też potas, żelazo, magnez, wapń, mangan. Ułatwiają przyswajanie żelaza z innych pokarmów. Poprawiają trawienie szczególnie, tłuszczu i białka. Neutralizują substancje rakotwórcze, zmniejszają ciśnienie i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Trzeba jednak pamiętać, że należą one do silnych alergenów.

  Nieocenione właściwości dietetyczne i zdrowotne mają również grejpfruty oraz ananasy. Mają one silne właściwości spalające tkankę tłuszczową. Surowe ananasy zawierają duże porcje witaminy K, dzięki której pozbywamy się nadmiaru wody z organizmu.

  Maliny są bogatym źródłem witaminy C i błonnika. Zawierają m.in. wapń i żelazo, witaminę E i kwas foliowy oraz kwas salicylowy. Pomagają również w oczyszczaniu organizmu z toksyn, zwalczaniu niestrawności i biegunek. Sok z tych owoców pity w trakcie przeziębienia łagodzi objawy kaszlu.

  Zdrowe są też winogrona. Działają lekko przeczyszczająco i moczopędnie. Pomagają usunąć z organizmu szkodliwe substancje, przyspieszając przemianę materii. Zawierają dużo potasu, magnezu oraz wapnia, beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę C oraz błonnik i pektyny. Pomagają w problemach z cerą oraz przy zaparciach.

  Owoce najlepiej jeść w całości, ze skórką, bo to właśnie pod nią kryją się ich najcenniejsze składniki i witaminy. Można je spożywać w formie sałatek lub koktajli. Są doskonałe w letnie upalne dni, gdyż gaszą pragnienie (zawierają wodę) i zaspakajają apetyt na słodycze (zawierają fruktozę).