KuChNiA

Wigilijne Potrawy

KARP W GALARECIE

KARP W GALARECIE

 

SKŁAD NA 8 PORCJI:

·         1 karp (około 1,20 kg)

·         sól

·         1 marchewka

·         1 pietruszka

·         kawałek selera

·         2 cebule

·         1 l wody

·         1 łyżka cukru

·         6 łyżek żelatyny

·         zielony groszek i pietruszka

 

1. Karpia myjemy, sprawiamy, kroimy w dzwonka, lekko solimy.

2. Warzywa obieramy, płuczemy, gotujemy 30 minut w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy.

3. Do gorącego wywaru warzywnego wkładamy przygotowane dzwonka ryby. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy łyżeczkę soli i cukier. Garnek szczelnie przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu 20-25 minut (wywar powinien lekko "mrugać", a nie wrzeć).

4. Rybę delikatnie wyjmujemy, układamy ciasno na półmisku, dekorujemy pokrojoną marchewką, groszkiem, listkami pietruszki.

5. Do przecedzonego (najlepiej przez bardzo drobne sitko lub płótno) wywaru dodajemy namoczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę, doprawiamy solą, pieprzem, doprowadzamy do zagotowania i ochładzamy. Połową zimnego wywaru zalewamy rybę, czekamy, by galareta zastygła. Czynność powtarzamy. Półmisek z rybą odstawiamy w chłodne miejsce, by galareta całkowicie zastygła. Podajemy na przykład z chrzanem lub z cytryną.