KuChNiA

Torty

CZEKOLADOWY TORT ZEGAR

CZEKOLADOWY TORT ZEGAR

 

SKŁAD NA 12 PORCJI:

Ciasto:

·         100 g margaryny lub masła

·         100 g cukru pudru

·         30 g mąki pszennej tortowej

·         2 jajka

Masa:

·         150 g masła

·         50 g cukru pudru

·         100 g polewy czekoladowej

·         200 g konfitury owocowej lub dżemu

Wykończenie:

·         100 g jasnej i 200 g ciemnej polewy czekoladowej

·         ewentualnie 100 g płatków migdałowych i kupnych dekoracji do ciast

 

1. Tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy ubitą pianę z białek, ostrożnie łączymy z mąką tortową. Tortownicę natłuszczamy, prószymy mąką, napełniamy ciastem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Wyjmujemy, odstawiamy do ochłodzenia.

2. Utarte z cukrem masło łączymy z rozpuszczoną, chłodną polewą czekoladową.

3. Ciasto kroimy na dwie warstwy. Dół smarujemy konfiturą i masą. Kładziemy wierzch.

4. Tort polewamy ciemną polewą czekoladową (jej część odkładamy, będzie nam potrzebna do dekoracji wierzchu), boki tortu dekorujemy według uznania np. migdałami, kupnymi dekoracjami czekoladowymi itd. Z miękkiej białej polewy czekoladowej wykrawamy kółeczka i układamy je na wierzchu tortu. Cyfry piszemy, wyciskając odłożoną ciemną polewę ze szprycy do dekorowania ciast.