KuChNiA

Dania z mięsem - Drób

KURCZAK W SŁODKO-KWAŚNYM SOSIE

KURCZAK W SŁODKO-KWAŚNYM SOSIE

 

SKŁAD NA 4 PORCJE:

·        1 słoik łagodnego sosu słodko-kwaśnego np. Blue Dragon

·        500 g filetów z piersi kurczaka

·        1 czerwona papryka

·        1 żółta papryka

·        100 g kukurydzy (najlepiej minikolby)

·        6 cebulek dymek

·        garść ziaren sezamu do posypania

 

1. Filety z piersi kurczaka kroimy w paseczki. Wrzucamy na rozgrzany olej i, mieszając, smażymy 5 minut.

2. Dodajemy pokrojone w paski papryki i pokrojoną w talarki kukurydzę.

3. Następnie wlewamy sos słodko-kwaśny i, stale mieszając, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy umytą, pokrojoną w słupki o długości 2,5 cm cebulę dymkę i jeszcze przez chwilę gotujemy.

4. Gotowe danie podajemy na gorąco np. z ryżem, posypane uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.