KuChNiA

Wigilijne Potrawy

BARSZCZ Z USZKAMI

BARSZCZ Z USZKAMI

 

SKŁAD NA 6 PORCJI:

·         1,5 l wywaru warzywnego

·         4 większe buraki

·         1/2 l domowego lub kupnego zakwasu buraczanego na razowym chlebie

·         50 g suszonych podgrzybków

·         6 ziaren pieprzu

·         4 ziarna ziela angielskiego

·         liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny

Uszka:

·         150 g suszonych grzybów np. podgrzybków

·         2 szklanki mąki

·         szczypta soli

·         2 żółtka

·         pieprz czarny

·         pół cebuli

·         1 łyżka oleju

 

1. Suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy 2 godziny, gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy, ścieramy. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy przyprawy i buraki. Chwilę gotujemy, przecedzamy, dodajemy wywar z grzybów i zakwas buraczany. Barszcz mocno podgrzewamy, ale już nie gotujemy, bo straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i majerankiem.

2. Grzyby z barszczu siekamy, odstawiamy. Grzyby na uszka moczymy, gotujemy, odcedzamy, drobno siekamy. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju. Dodajemy wszystkie grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy.

3. Z mąki, żółtek, soli, oleju i, jeśli trzeba, letniej wody zagniatamy ciasto, schładzamy 30 minut w lodówce. Ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy i nożem wykrawamy kwadraty 6x6 cm. Nakładamy po pół łyżeczki farszu grzybowego, zlepiamy uszka. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy, podajemy z barszczem.