KuChNiA

Babeczki wytrawne

PIKANTNE MUFFINKI KUKURYDZIANE Z SEREM

PIKANTNE MUFFINKI KUKURYDZIANE Z SEREM

 

SKŁADNIKI NA OK. 60 SZTUK:

·        125 g masła

·        200 g ziaren kukurydzy (mrożonej lub z puszki)

·        125 g mąki

·        125 g mąki kukurydzianej

·        1 opakowanie suchych drożdży

·        1/2 łyżeczki soli

·        1/2 łyżeczki suszonej pokruszonej papryczki chili

·        2 jajka (M)

·        250 ml mleka (3,5 % tł.)

·        150 g startego sera cheddar

·        50 g szynki

Ponadto:

·        ok. 60 małych papilotek (3 cm)

 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do 200 C. Masło stopić w rondelku na małym ogniu. Kukurydzę z puszki odcedzić (lub mrożoną rozmrozić). W jednej misce wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, drożdże, sól i chili. W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę, dodać mleko i roztopione masło. Przelać do mieszanki z mąką i całość krótko wymieszać. Dodać starty ser cheddar, ziarna kukurydzy i drobno pokrojoną w kosteczkę szynkę, krótko wymieszać. Łyżeczką do herbaty nałożyć ciasto do papilotek i piec przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.