KuChNiA

Wielkanocne Potrawy

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

 

SKŁADNIKI:

·         2-3 kawałki białej kiełbasy

·         20 dag wędzonego boczku

·         włoszczyzna

·         cebula

·         3-4 ząbki czosnku

·         ½ l zakwasu na żur

·         ½ szklanki śmietany

·         4 jajka

·         2 liście laurowe

·         po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

·         majeranek

·         sól

·         pieprz

·         1-2 gałązki natki

 

1.     Włoszczyznę obrać, umyć, zalać 1 i ½ l wody. Dodać białą kiełbasę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, gotować 45 minut. Jajka ugotować, ostudzić, obrać, przekroić na pół.

2.    Natkę umyć, osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek pokroić w kotkę, wrzucić na gorącą patelnię, przesmażyć. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, usmażyć na złoto. Z wywaru wyjąć warzywa, wlać ½ l zakwasu, zagotować. Dołożyć cebulę z boczkiem i łyżkę majeranku, gotować ok. 15 min.

3.    Wyjąć kiełbasę, pokroić w plasterki, z powrotem dodać do żurku. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka.

4.    Doprawić do smaku solą i pieprzem. Żurek nalać do miseczek, dodać po 1-2 połówki ugotowanego na twardo jajka, ozdobić natką.